Met DeMakers naar Rotterdam

Op woensdag 25 mei organiseerde UNIZO De Makers in samenwerking met RUIMTEVOLK een bezoek aan het nieuwe maakgebied Rotterdam. 

Gestuwd door digitalisering ontstaan nieuwe kansen voor de maakeconomie. Maakbedrijven en makers komen (opnieuw) in beeld als sleutel naar een economie die lokaal waarde toevoegt, die duurzaam en sociaal inclusief is. In Rotterdam wordt volop gepionierd in het nieuwe maken en de stad grijpt deze ontwikkeling met beide handen aan.

Tijdens de kennis- en praktijkdag gaan we op bezoek bij pioniers en vergaren we inzicht in hoe overheid, onderwijs en bedrijven samenwerken aan de beste condities voor een florerende maakeconomie.

We startten de dag bij RDM Rotterdam waar Judith Lekkerkerker van RUIMTEVOLK ons ontving. Zij is onder andere initiatiefnemer van het manifest De invloed van digitale productie op stedelijke en regionale ontwikkeling en het pamflet Ruimte voor smart industry.  Dankzij Judith kregen we een duidelijk inzicht in hoe het ecosysteem van maakbedrijven in Rotterdam werkt.

Hierna doken we in het gebied. Middenin de haven – maar toch verrassend dicht bij de stad – biedt de voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) plaats aan bedrijven, onderwijs en onderzoek. Wat een fantastische plaats!

Samen werken zij hier aan het vormgeven van de nieuwe maakindustrie voor haven en stad. We kregen een toelichting op de strategie van de ontwikkeling van het gebied door Cor Van Asch van de RDM campus en bezochten er onder andere de RDM Makerspace en een succesvolle maak-startup in de maritieme techniek.  Die RDM Makerspace was echt wel kwijlen, een fablab in het kwadraat zeg maar!

Lunch nuttigden we in een ander opkomend maakgebied, Katendrecht, in de Fenix Food Factory.  De Fenix Food Factory is een ruimte waar alles vers is. Het brood wat je er kan halen wordt ter plekke gebakken, de koffie wordt ter plekke vers gebrand, het bier wordt er gebrouwen en ga zo maar door. Het was er smullen geblazen!

Aldaar kregen we een toelichting van Marije ten Kate over hoe de gemeente Rotterdam werkt aan de ontwikkeling van maakmilieus.

De middag spendeerden we in het Merwe-Vierhavens-gebied, ook wel M4H genoemd. Hier ontstaat van onderop een bijzonder maakmilieu met veel creatieve maakbedrijven. We krijgen er een toelichting op de dynamiek van de maakindustrie in het gebied door Maike Akkers, gebiedsmanager M4H vanuit Stadshavens Rotterdam.

Jorg Escher gaf ons een toelichting bij de diverse entrepreneur- en starters-projecten in de Rotterdam Science Tower. Machtig uitzicht over het havengebied!

Uiteraard mochten ook de artistieke creatievelingen niet ontbreken!  We hadden het genoegen om het Atelier Van Lieshout te kunnen bezoeken.

In het SuGu Warehouse bezochten we nog verschillende Startups en Grownups die ondergebracht zijn in een groot pakhuis.  De focus voor deze economische cluster ligt bij biogebaseerde en gerecycleerde plastics, geavanceerde productietechnieken en circulair design.  Hieronder een 3D geprinte mini-onderzeeër van 20 voet.

We sloten de dag af in thema met een borrel en een hapje bij ‘Uit je eigen stad’ – een stadsboerderij annex restaurant. Heerlijke afsluiter van een zeer geslaagde en inspirerende dag!

Bij deze nog een hele dikke merci aan Luk Collet, Ilse Claes, Sofie De Ville en Els Cools van UNIZO en Judith Lekkerkerker van RUIMTEVOLK!
Stijn De Mil
Stijn De Mil

Author